» Blog » Konfitura z czerwonej cebuli
05-09-2009 15:02

Konfitura z czerwonej cebuli

W działach: jedzenie, prywata | Odsłony: 214

Myślałam, że oddałam Skale ostatni. A tu nagle w spiżarce miła niespodzianka, mały słoiczek z mało atrakcyjną wizualnie ale smakowitą zawartością. Pewnie i tak nie ja go zjem, oddam kolejnemu głodomorowi co się znajdzie i zachwyci domową robotą kulinarną. Lecz kończą się i trzeba będzie robić następne.

 

Zeszłej jesieni, zrobiłam niesamowicie dużo przetworów. Żeby nie myśleć, nie rozdrapywać. Znów zostałam sama i by nie pogrążać się w ciemności, zdecydowałam: muszę coś robić, czymś zająć ręce i głowę. Wigilia się zbliżała, mój deficyt budżetowy nie pozwalał mi kupić wszystkim znajomym upominków, więc postanowiłam robić prezenty własnoręcznie. Powstały dziesiątki słoików z dynią w occie, z gruszkami w zalewie, dżemami i konfiturą z czerwonej cebuli. W produkcji pomagała mi Marta – ówczesna współlokatorka, równie poobijana przez życie. I tak wspólnie zapełniałyśmy kolejne słoiki, a w tle grała „Męska muzyka” Waglewskich. W głowie się układało a słoiczki były ładnie dekorowane i czekały na rozdanie. A potem były święta i powoli odbijałam się od dna. Przyszła wiosna i spiżarnia powoli pustoszała. Dziś zostały już tylko smętne resztki — trzeba znów zacząć produkcję.

 

Konfitura z czerwonej cebuli (by Agnieszka Kręglicka)

 

Składniki:

6 czerwonych cebul

4 łyżki oliwy

4 łyżki balsamico

2 łyżki rodzynek

2 łyżki miodu,

sól i pieprz

suszony tymianek

 

Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę razem z tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać ocet i miód, smażyć razem, aż smaki się połączą i ocet odparuje. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Wstawić do piekarnika w naczyniu z wodą sięgającą 2 cm powyżej dna. Podgrzewać do 140 C, a następnie zostawić do ostygnięcia.

Komentarze


Mayhnavea
   
Ocena:
0
Starzeję się - mam jazdę na przetwory xD Dzięki, jesteś kochana i inspirująca.
05-09-2009 16:35
~Marsjański wielocypedaertenator

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
-1
Supcio wpisio i niezły ql
Pozdróweczka
06-09-2009 10:12
Marigold
   
Ocena:
0
Do czego używasz konfitury? :> też zrobię ;)
06-09-2009 15:20
soffi
    @Marigold
Ocena:
0
Tak naprawdę to dosłownie wszystkie słoiczki rozdałam. Więc nie za bardzo miałam je z czym robić. Ale moim zdaniem się nadają dobrze jako dodatek do czerwonych mięs albo do wyostrzania smaku niektórych delikatnych potraw (chłopaki co je jedli na polconie stwierdzili ze byłyby znakomite do kaszanki - nie wiem nie jadam, ale sądzę że można im ufać)
08-09-2009 22:01

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.